Zoekresultaten voor

Waarom en hoe u bouwtrappen kiest

De laatste jaren hebben bewezen praktijkervaring en toegenomen voorschriften ertoe geleid dat er steeds meer afscheid wordt genomen van ladders bij algemene bouwactiviteiten.
 
De controlelijst voor valpartijen vanaf hoogten van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk adviseert om ladders alleen te gebruiken wanneer het gebruik van andere uitrustingen niet realistisch is met het oog op de korte duur van de werkzaamheden en de lage risico’s. Maar zelfs dan stelt de controlelijst de gebruiker de vraag of een ladder de veiligste en beste methode is om het werk uit te voeren en herinnert de gebruiker eraan om te controleren of de ladder in goede conditie is en geschikt is voor het type en de hoogte van de werkzaamheden. [2]
 
Ten eerste kunnen bouwlocaties erg druk zijn en moeten medewerkers vaak omhoog en omlaag klimmen door krappe ruimtes, terwijl ze zijn beladen met gereedschappen en materialen. Als ze probleemloos een ladder willen gebruiken, moeten medewerkers op elk moment een goed houvast kunnen vinden en dat is niet makkelijk wanneer ze zware en grote objecten met zich meedragen en tegelijkertijd grip op de laddersporten willen hebben. 
 
In vergelijking daarmee zijn bouwtrappen ontworpen voor gebruik met het gezicht naar voren, zoals normale trappen. Wanneer u een bouwtrap selecteert, zorg er dan voor dat er aan beide zijden een dubbele handleuning zit waarvan de hoogte automatisch kan worden afgestemd op de hoek van de trap. Alle tijdelijke trappen die op locatie worden gebruikt, moeten voldoen aan de norm EN 12811, die de hoogte en begaanbaarheid, de minimumbreedte, de acceptabele hoeken en de belastbaarheid specificeert.
 
Voor de stabiliteit moet er een vergrendelingsmechanisme voorhanden zijn dat de trap in de juiste hoek houdt. De punten aan de onderkant van de trapbomen moeten zo zijn ontworpen dat ze niet kunnen wegglijden en de treden moeten een ruw en slipvrij oppervlak hebben om extra grip te kunnen bieden. De stabiliteit die door deze kenmerken wordt geboden, stelt werknemers in staat zich veilig en comfortabel te bewegen.  
 
De ontwerpen van bouwtrappen variëren en zijn meestal tussen 750-800 mm in breedte, waarmee een makkelijke doorgang wordt geboden aan medewerkers die grote hoeveelheden materiaal naar verschillende verdiepingen van een gebouw moeten brengen. Er kunnen maar twee mensen tegelijk op één trede staan, maar er kunnen wel verschillende gebruikers omhoog en omlaag. Dit is met ladders absoluut niet mogelijk. Daarbij komt dat bij een grote doorstroming de trappen naast elkaar kunnen worden opgesteld, één trap voor elke richting. 
 
Veiligheidsmanagers moeten ook rekening houden met noodsituaties voor het geval een medewerker een ongeluk krijgt of als er brand uitbreekt. Omdat bouwtrappen een makkelijke toegang en uitgang bieden voor een gebouw, vormen ze de meest praktische oplossing voor nooddiensten die snel ter plaatse moeten kunnen zijn voor hun reddingswerkzaamheden.  
 
Gebruiksgemak en flexibiliteit
 
Bouwtrappen zijn snel en makkelijk te installeren en kunnen binnen een paar minuten van een transportvoertuig worden getild en op hun plek worden gezekerd in een hoek van 30 tot 55 graden, volgens de norm EN 12811. Het is ook belangrijk dat ongeacht de hoek van de ladder de treden altijd horizontaal zijn, hetgeen de klimveiligheid verhoogt. 
 
Een aantal van de nieuwste bouwtrappen op de markt is gemaakt van stalen onderdelen met duurzame gegalvaniseerde coating, wordt geleverd in verschillende lengten (zoals 3, 6, 9, 12, 15 en 18 treden) en kan worden samengevoegd en ondersteund tot een enkelvoudig systeem met een klimhoogte van maximaal 7,5 meter.
 
Het enkelvoudige systeem wordt extern op een gebouw vanaf de grond geïnstalleerd en biedt medewerkers toegang tot de tweede verdieping van een gebouw. Bouwtrappen kunnen echter altijd intern worden gebruikt om toegang te krijgen tussen verdiepingen als er voldoende ruimte is om ze te installeren. 
 
Het feit dat bouwtrappen kunnen worden geplaatst op tafelbekistingen, in dienstschachten, rond de buitenranden en in andere gebieden op de bouwlocatie, betekent dat ze de vaste trappen van een gebouw kunnen beschermen tegen slijtage en beschadiging tijdens de bouw. 
 
Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van bouwtrappen is de flexibiliteit die ze bieden. Vaak is op een bouwlocatie de toegang tot de verdiepingen pas mogelijk na de eerste fasen van de bouw. Wanneer dit het geval is, gebruiken bouwbedrijven externe steigers/toegangstorens om medewerkers toegang te geven tot de bovenste verdiepingen. Bouwtrappen kunnen binnen de toren worden geplaatst om het klimmen te versnellen. 
 
Bouwtrappen zijn ook goed aanpasbaar. Als een bouwteam bijvoorbeeld een gat in de grond maakt of aan een kelder of fundering werkt, kunnen ze steeds meer onderdelen toevoegen aan de trap om deze aan te passen aan de toegenomen diepte. Het is belangrijk om te constateren dat hierdoor niet meer de noodzaak bestaat om de trap eruit te halen en er weer een nieuwe trap in te plaatsen en dat hierdoor tijd en geld wordt bespaard.
 
De enige beperking in het gebruik van de bouwtrap is de bodemvrijheid. Als een bouwteam bijvoorbeeld toegang moet hebben tot een hoogte van drie meter en de bodemvrijheid bedraagt slechts 1,5 meter, dan is het niet praktisch om een bouwtrap te gebruiken. De hoek zou te scherp zijn om een bouwtrap te gebruiken en in dit geval zou een ladder handiger kunnen zijn. 
 
Als het team echter tot drie meter hoogte zou moeten komen en er zou een goede bodemvrijheid zijn – zeg vier tot vijf meter – dan zou de bouwtrap wel ideaal zijn. Combisafe biedt gedetailleerde tekeningen voor bouwteams, die op basis van de hoek waarin de bouwtrap wordt gezet, de hoogte en bodemvrijheid aangeven en aangeven welke bouwtrap het meest geschikt is voor het project. 
 
Kosten en toepassing
 
Steigers/toegangstorens vormen een essentieel toegangsmiddel voor veel bouwprojecten en kunnen een goede, praktische oplossing bieden. Ze hebben een brede werkinzetbaardheid en moeten voldoen aan EN 12811.
 
Voor sommige toepassingen zijn bouwtrappen echter een geschiktere oplossing. Steigers/toegangstorens vereisen meestal getrainde installateurs, met hogere kosten en minder flexibiliteit tot gevolg. Omdat er veel componenten zijn, neemt de bouw van steigers/toegangstorens veel ruimte in beslag op de bouwlocatie, wat een probleem kan zijn voor projecten in binnensteden, waar de ruimte beperkt is. 
 
Transport is ook een factor die moet worden meegewogen. Afhankelijk van de afmetingen van de steigers/toegangstoren kan het vervoer van de onderdelen naar de locatie verschillende transporten vereisen. Rekening houdend met de materialen, de benodigde training om ze te assembleren en het transport, kan deze tijdelijke toegangsoplossing erg duur worden voor bouwbedrijven. 
 
In vergelijking daarmee zijn bouwtrappen heel makkelijk te installeren en te gebruiken. Ze kunnen voorafgaand aan het transport naar de bouwlocatie worden samengevoegd op de vereiste lengte of ze kunnen makkelijk op locatie worden gemonteerd. Ze kunnen ook plat worden opgeklapt voor een makkelijker transport en nemen op locatie weinig ruimte in beslag wanneer ze zijn uitgeladen.
 
Twee medewerkers kunnen makkelijk een trap tot negen treden monteren. Ze bevestigen gewoon de bovenkant aan de bovenverdieping met een van de vele bevestigingssystemen om beweging tijdens het gebruik te voorkomen en zekeren de handleuningen op hun plek. De trapbomen zijn aan de onderkant voorzien van punten om wegglijden te voorkomen. 
 
Bovendien zijn de trapeenheden voorzien van dwarsversterkingen tussen de trapbomen voor meer stabiliteit. 
 
Bouwtrappen hebben veel toepassingsmogelijkheden. Er is één plek waar ze met name kunnen worden gebruikt omdat ladders en steigers/toegangstorens niet geschikt zijn: op oevers. Zelfs bij slecht weer, wanneer oevers modderig worden, kunnen bouwtrappen veilig in de grond worden bevestigd. De treden van de trappen zijn poreus en dit betekent dat regen, sneeuw en modder zich niet zullen hechten en dat de treden niet glad zullen worden.
 
Onderhoud en inspecties
 
Alle tijdelijke trapoplossingen moeten worden ontworpen en getest om te voldoen aan de vereiste toegangsprestaties volgens de Europese norm EN 12811 (arbeidsmiddelen voor t?del?ke werkzaamheden). Zorg ervoor dat de bouwtrap wordt geleverd met een inspectielijst achterin de gebruikersinstructies en dat de oplossing dusdanig is ontworpen dat iedereen de trap kan controleren. 
 
Combisafe adviseert een tweewekelijkse inspectie, maar sommige bouwbedrijven voeren regelmatiger inspecties uit, afhankelijk van hun veiligheidsprotocollen. Dankzij de robuuste constructie van de trap is er weinig tot geen onderhoud nodig. 
 
Conclusie 
 
De bewegingsvrijheid voor bouwmedewerkers vormt een essentieel onderdeel van de verhoging van de bouwsnelheid tijdens bouwprojecten en zorgt ervoor dat deadlines worden nagekomen en kosten onder controle blijven. Bouwtrappen bieden makkelijker en sneller een toegang en uitgang voor ruimten binnen een bouwlocatie dan elke andere tijdelijke trapoplossing.
 
Ook is het belangrijk dat ze een veiliger optie zijn dan ladders, een meer praktische en kostenbesparende oplossing zijn dan steigers/toegangstorens en de noodzakelijke flexibiliteit bieden aan bouwteams.