Zoekresultaten voor

Knightsridge-basisschool

Overzicht

Het alternatief van combisafe voor traditionele steigers realiseert tijdsbesparing bij dakrenovatie van basisschool

Voor kinderen lijkt de zomervakantie wel eeuwig te duren. Als je echter een aannemer bent die bouwwerkzaamheden moet uitvoeren tijdens de zomervakantie, weet je maar al te goed hoe snel zes weken voorbij kunnen zijn. William Cooper was zo’n aannemersbedrijf dat het voor de uitvoering van een opdracht moest stellen met een krap tijdschema toen het werd ingehuurd om het dak te renoveren van de Knightsridge-basisschool in Edinburgh.

Het bedrijf moest het bestaande platte dak met bitumenvilt, met een oppervlak van 3.200 m2 en op verschillende plaatsen versleten, vervangen door een schuine dakoplossing, inclusief externe waterafvoer.

Alhoewel William Cooper meer dan zes weken de tijd had om de werkzaamheden af te ronden – het bedrijf begon eind juli, midden in de Schotse schoolvakantie, aan het project en moest voor aanvang van de strenge Schotse winter klaar zijn – was het tijdschema toch krap gezien de omvang van het project met een totaalwaarde van net onder de £1 miljoen.

De voortgang van het werk tijdens de beginweken van de herfstperiode op school was een uitdaging op zich, aangezien de bouwlocatie ook nog eens werd omgeven door kinderen.

“De belangrijkste uitdagingen waren het dichten van het dak voor de komst van de winterstormen en het werken in een functionerende basisschool”, aldus directeur Iain Grimley van William Cooper. “Werkzaamheden op hoogte in een functionerende basisschool kunnen problemen veroorzaken met kinderen en ouders, vooral als je je realiseert dat traditionele steigers voor kinderen een uitnodiging zijn om op te klimmen.”

Daarom ging William Cooper op zoek naar een veiligheidsoplossing die ervoor kon zorgen dat het project voor de winter kon worden afgerond, maar die eveneens rekening hield met de veiligheidsaspecten rond traditionele steigerbouw in de buurt van kinderen.

De door de aannemer gekozen veiligheidsoplossing was een randbeschermingssysteem dat werd geleverd door Combisafe, onderdeel van de Honeywell-groep. Het bedrijf leverde 500 strekkende meter van zijn Counterweight System aan William Cooper. Het systeem bevindt zich op het dak zelf, is specifiek ontworpen om medewerkers die op platte daken werken, beter te beschermen en elimineert het klimrisico dat optreedt bij traditionele, in de grond verankerde steigers.

Het Counterweight System is gemaakt van gegalvaniseerd staal voor maximale duurzaamheid en voldoet volledig aan Richtlijn 89/686/EEG en aan EU-regelgeving EN 13374, klasse A. Het systeem omvat aan de dakrand geplaatste leuningen die verankerd zijn via een hefboomarm die is verbonden met een gewichtsset dat zich verderop op het platte dak bevindt. De leuningen worden geleverd in lengten van 1,57 m en 3,07 m om flexibiliteit te kunnen bieden in elke omgeving en de gewichtsset omvat 3 x 15 kg rubberen gewichten en een gewichtshouder.

Product sales manager Andy Gibbons van Combisafe vertelt dat de installatiesnelheid in vergelijking met traditionele steigerbouw de meeste indruk heeft gemaakt op William Cooper. “De korte opzettijd van het systeem bespaart zowel tijd als arbeidskosten”, aldus Gibbons. “Een afstand van 10 meter kost twee uur tijd voor twee steigerbouwers. Met ons systeem duurt het slechts een half uur om hetzelfde gebied te beschermen – een kwart van de tijd”.

Dankzij het geïntegreerde trolley-systeem kunnen de contragewichten snel worden geïnstalleerd en makkelijk op locatie worden verplaatst.

De speciaal ontworpen ergonomische Counterweight Trolley faciliteert belading, vervoer en plaatsing van rubberen gewichten door één persoon en reduceert fysiek tilwerk en kans op ongelukken. Het bevat eveneens een gasgeveerde hefboom voor aanpassing van de tilhoogte.

De eerste fase van de dakrenovatie door William Cooper betrof de installatie van een stalen balk op het bestaande platte dak. Het trolley-systeem, gecombineerd met een hefboomarm die zijwaarts kan worden verplaatst terwijl deze bevestigd blijft aan de gewichtsset, stelde de aannemer in staat om de gewichtsset snel te verplaatsen. Op deze wijze kon er ruimte worden gemaakt tijdens de installatie van de stalen steigeronderdelen zonder het beschermingsniveau van de medewerkers te verlagen.

De invloed op het tijdschema voor het totale project was substantieel voor William Cooper. “Dit systeem hielp ons om een krappe planning te halen door twee weken te besparen op de steigerbouwtijd”, aldus Grimley. 

William Cooper rondde de dakrenovatie van de Knightsridge-basisschool effectief af op 23 november 2015 – ruim op tijd om de school weerbaar te maken voor de strenge Schotse winter.